Platforma
Specifikacije opreme
Korisnici
Umrežene knjižnice
Tisak o "Crolist"-u
CROLIST WWW OPAC
Članak objavljen u "Vjesniku
bibliotekara Hrvarske" godina XLIII
2000. Br 1-2

Pola milijuna naslova u elektronskom uvezu
Članak objavljen u "Večernjem listu" od 23.siječnja 2001.

NATO o Crolistu

CROLIST razvoj
Hybrid library
Bibliografije
Personal Edition
Skupni katalog
On line statistike 
Bilteni prinova 
HTML katalozi 
CROLIST L2L (Library to Library)
Stručni članci
Izašao je zbornik radova AKM-15. U njemu je objavljen stručni rad pod naslovom "OD KONCEPTUALNIH MODELA PREKO OPAC-a TREĆE GENERACIJE DO SLJEDEĆE GENERACIJE KNJIŽNICNOGA SUSTAVA"

 Zanimljivosti
SPARC processor slavi 25. rođendan Prvi SPARC procesor predstavljen je, za IT daleke, 1986. godine u sklopu Sun-4 Workstation računala. Danas, 25 godina kasnije, Oracle SPARC serveri s Oracle Solaris operativnim sistemom još uvijek čine najveći broj isporučenih UNIX servera na svijetu. Oracle Sparc T7 mikroprocesor postao je najbrži mikroprocesor na svijetu prestigavši Intel X86 i IBM Power mikroprocesore dok su serveri na bazi T7 danas najmoćniji serveri na svijetu.
Radujmo se tuđem uspjehu, u okruženju u kojem se umjesto negativizma, zavisti i kritiziranja afirmiraju vrijednosti stvaranja, uspješnosti i rezultata ...
Radna skupina Predsjednika Republike : prijedlog strategije informatizacije Hrvatske
(Zagreb, 20. srpnja 2000.g)

CILJ:
Pokrivenost Hrvatske funkcionalnom mrežom (narodnih) knjižnica, u kojoj je svaka knjižnica pristupna točka znanju i informacijama u Hrvatskoj i u svijetu.
HRVATSKA U 21. STOLJEĆU ...   KULTURA ...   KNJIŽNICE ...  "VLADA RH"

KAKO TO RADE ENGLEZI ?
Studija izvedljivosti Nacionalnog skupnog kataloga Velike Britanije izradena od strane 130 najkompetentnijih svjetskih stručnjaka. http://www.uknuc.shef.ac.uk/NUCrep.pdf

DA LI DOMAĆI ILI STRANI SOFTWARE ?
Ako ste u dilemi, pogledajte zaključak ovog dokumenta. http://www.zpm.fer.hr/projects/erp/ERP-HR.pdf

Što je "CROLIST" i kako možete postati njegovim korisnikom ?

Integrirani knjižnični sustav
“CROLIST” je integrirano programsko rješenje koje pokriva sve standardne funkcije integriranog knjižničnog sustava koje je propisala Europska zajednica u publikaciji  “Library systems in Europe, a directory & guide / ISBN 1870889479”.

Nabavka opreme i licenciranje ORACLE baze podataka
Korisnik CROLIST-a sâm nabavlja opremu prema specifikacijama UNIBIS-a. Licence za bazu podataka “ORACLE” korisnik naručuje i kupuje iskljivo preko UNIBIS-a , koji istu instalira na platformu korisnika. Cijena licenci je prema jedinstvenom međunarodnom cjeniku tvrtke ORACLE SOFTWARE, a ovisi o broju i brzini procesora , odnosno o broju imenovanih korisnika . Nakon sklapanja ugovora s korisnikom, dobavljač opreme dostavlja sustav(platformu) u prostorije UNIBIS-a u Zagrebu.Nakon što UNIBIS instalira ORACLE i CROLIST, dobavljač opreme odvozi opremu na lokaciju korisnika gdje obavlja umrežavanje u lokalnu i javnu mrežu prema specifikacijama UNIBIS-a. Za sve tipove knjižnica preporučamo CLOUD rješenje što znači da korisnik iznajmljuje POSLUŽITELJ koji se nalazi kod davatelja CLOUD usluge koji mu jamči pouzdan i brz rad kao i brigu o BACKUP-u. Davatelj CLOUD-HOST usluga brine se o održavanju poslužitelja, održavanju operacijskog sustava a korisnik uvijek radi s najnovijim inačicama programske podrške. U slučaju kupovine vlastitog poslužitelja korisnik mora sam voditi brigu o održavanju poslužitelja, BACKUP-u, mreži itd. Držimo da je danas CLOUD rješenje puno racionalnije za sve korisnike.

Instaliranje CROLIST-a
Instalacija uključuje instalaciju aplikativnog software-a na virtualizirani Cloud Poslužitelj udruge "Konzorcij Crolist", eventualnu konverziju prijašnjih korisnikovih podataka u UNIMARC/ISO-2709 formatu, te instalaciju komunikacijske programske podrške putem koje se virtualna instalacija korisnika umrežava u jedinstvenu mrežu korisnika CROLIST-a radi KOOPERATIVNE KATALOGIZACIJE i PREUZIMANJA podataka iz baze podataka Skupnog kataloga CROLIST. Po instalaciji se sastavlja zapisnik, i nakon toga korisnik snosi troškove održavanja koji za instalaciju koja broji do 10 korisnika (radnih stanica)  iznose mjesno 1.317,36 Kuna (174,84 Eura / tečaj 7.53450). (PDV nije uključen).

ŠTO JE "ALADIN"  ?

Programska podrška na radnim stanicama
“CROLIST” na umreženim radnim stanicama koristi vlastitu "CLIENT" programsku podršku "ALADIN". Ona omogućuje :

  • Umrežavanje i rad s programskom podrškom na poslužitelju korisnika.
  • Umrežavanje i rad s programskom podrškom središnjeg poslužitelja CROLIST.
  • Sigurnosno prijavljivanje na poslužitelj CROLIST.
  • Uzajamnu katalogizaciju i "download" bibliografskih i normativnih slogova na poslužitelj korisnika.
  • Rad s pisačima uz transparentnu konverziju CRO znakova ( kataložni listići, BAR CODE naljepnice, računi za usluge posudbe, izvještaji itd. )
 Specifikacije opreme  / Povratak